شارژ باطری ماشین با توان اضافی موتور ماشین انجام میشود و اگر کیفیت باتری خودرو شما خیلی بالا باشد، حداکثر میتواند تا 5 سال بدون نیاز به تعمیر و تعویض برای شما کار کند. حتی بهترین ماشینها که از باتری با کیفیت بالا در آنها استفاده شده، یک متوسط عمری دارند و همانطور که قبلا هم اشاره شد در مواردی مانند برق دزدی، باتری ماشین شما زودتر از حد موعد هم ممکن است ناکارآمد شود.
اگر باتری ماشین شما هم به شارژ نیاز داشت میتوانید روشهای زیر را برای داشتن یک باتری قابل قبول امتحان کنید. برای شروع، ابتدا باید از تجهیزات پیشرفته و استاندارد شارژ باتری ماشین استفاده کنید و همینطور بد نیست اگر یک تجربه مکانیکی کوچکی هم از قبل داشته باشید.
راهنمای جامع شارژ باطری ماشین
مرحله اول: آماده سازی
همیشه گام اول در کار کردن با باتری، رعایت کردن نکات ایمنی است. برای این کار از وسایل باکیفیت و ایمن استفاده نمایید و هر زمان که بر روی ماشین کار می کنید، ایمنی حرف اول را میزند. به نکات ایمنی زیر توجه کنید.
استفاده از عینک ایمنی
استفاده از دستکش ایمنی
تهویه مناسب محل
در محدوده ای کار کنید که کسی مخل فعالیت شما نشود
برای جلوگیری از آسیب دیدن، هنگام جرقه زدن و محافظت در مقابل ماده شیمیایی موجود در باتری و یا در صورت بسته شدن درب کاپوت، استفاده از عینک و دستکش ایمنی توصیه میشود. تهویه و نور مناسب هم به شما کمک میکند با دقت بیشتر کار کنید و در صورت متصاعد شدن هر گونه آلودگی، تهویه به خوبی صورت بگیرد.
اگر در محل شلوغی فعالیت میکنید حتما کار خود را برای بعد بگذارید، در صورت تماس کابل های مثبت و منفی، انرژی که تولید میشود میتواند شما را به پرواز در بیاورد!
پس حتما رعایت نکات ایمنی را جدی بگیرید.
مرحله دوم :تعیین نوع باتری خودرو
همانطور که در مقالات قبلی گفته شد به طور مختصر راه های تعیین نوع باتری مناسب برای شما یا از طریق برچسب روی باتری ممکن است و یا دفترچه همراه راهنمای صاحب ماشین. در نظر داشته باشید انواع باتری های ماشین عبارتند از :
باتری های تر (مرطوب): باتری های سلول مرطوب، باتری هایی هستند که برای بهبود عملکرد آنها میتوانید کاری انجام دهید
باتری های خشک، باتری اتمی یا VRLA: باتری های سرب اسیدی هستند که دریچه ی قابل تنظیم دارند و این باتری ها همانطور که قبلا هم گفته شد نیاز به تعمیر و نگهداری ندارند. باتری های ژل و AGM هم که کمتر در ماشین ها استفاده میشوند، جز این دسته قرار دارند.
مرحله سوم: انتخاب شارژر مناسب
برای شارژ باتری خودرو خود به دنبال یک شارژر مناسب باشید. اصولا انواع شارژهای باتری، برای همه باتری ها به جز باتری هایی که جاذب ژله ای دارند مناسب هستند.
شارژرها انواع مختلفی دارند، شما برای شارژ کردن باتری خودرو خود میتوانید از یک شارژر با سرعت علکرد بالا استفاده کنید و یا میتوانید از یک شارژر که آرام تر باتری شما را شارژ میکند، ولی در عوض طولانی تر میتوانید از شارژ آن استفاده نمایید استفاده کنید.
امروزه شارژرهای دیجیتالی کاربرد بیشتری دارند؛ این شارژرهای باتری، هنگام کامل شدن شارژ باتری ماشین، روند شارژ را به طور خودکار متوقف میکنند.
اما در شارژرهای باتری قدیمی که ساده تر بودند، شما باید به شکل دستی روند شارژ باتری را کنترل میکردید و این کار ریسک زیادی دارد و بسیار خطرناک است. اگر شما هم از شارژرهای قدیمی استفاده میکنید، به شما توصیه میکنیم که در حد امکان از این شارژرها دور باشید و شارژرهای دیجیتالی را خریداری کنید و برای مدت طولانی باتری خودرو را به شارژر متصل نکنید.
مرحله چهارم : جدا کردن باتری از خودرو
بهتر است قبل از هر گونه اقدامی، باتری ماشین را جدا کنید. البته در بیشتر مواقع نیاز به بیرون آوردن باتری ماشین نیست. اما اگر کابل های شارژر باتری، به باتری ماشین نمیرسند بهتر است باتری ماشین و شارژر باتری را در یک محل ثابت و نزدیک به هم قرار دهید
هنگام جدا کردن قطب های باتری توجه کنید که ابتدا قطب منفی و سپس قطب مثبت را از باتری جدا کنید.
مرحله پنجم : تمیز کردن قطب های باتری ماشین
وجود هرگونه گرد و غبار، آلودگی، زنگ زدگی و… در پایانه های باتری ماشین شما مانعی در برقراری اتصال قوی به باتری ماشین میشود. پس پاک کردن قطب های باتری اهمیت ویژه ای دارد. همانطور که در قبل هم توضیح داده شد برای این کار اصولا از جوش شیرین و دستمال (روش متداول) استفاده میکنند. بعد از پاک کردن زنگ زدگی یا آهک حاصل از بخارات درون باتری، با یک سوهان نرم روی قطب های باتری بکشید تا مطمئن شوید
قطب های باتری عاری از هرگونه آلودگی هستند.
پودر سفید رنگی که روی قطب های باتری ماشین مشاهده میکنید، همان اسیدسولفوریک است که در صورت تماس با پوست، ایجاد سوزش میکند.
پس از طی کردن مراحل بالا با اطمینان میتوانید باتری خودرو خود از دو روش زیر شارژ کنید
روش اول: استفاده از شارژر دیجیتال
مرحله اول: محل قرار گیری شارژر
شارژر باطری ماشین را در یک جای مسطح، پایدار و به دور از باتری ماشین قرار دهید تا از تکان خوردن آن جلوگیری شود.
هرگز شارژر باتری را مستقیما به باتری نزنید؛ چون نه تنها باعث اتصالی بین قطب های باتری و باتری ماشین میشود، بلکه باعث آسیب دیدن شارژر و احتمالا آتش گرفتن باتری میشود.
قبل از اتصال شارژر به برق، درب ها و پنجره های محل کار خود را باز بگذارید یا از سیستم تهویه مناسب استفاده نمایید.
در حد امکان از شارژرهایی که کابل طولانی تری دارند استفاده نمایید که تا حد امکان شارژر باتری و باتری ماشین از هم دور باشند.
مرحله دوم : اتصال باتری و شارژر به یکدیگر
کابل سیاه رنگ شارژر که روی آن علامت (-) میباشد را به پایانه منفی باتری با علامت (-) وصل کنید
سپس کابل قرمز را با علامت مثبت (+) به قطب مثبت که با نماد مثبت روی باتری نشان داده شده است وصل کنید.
حتماً اتصالات را قبل از وصل یا روشن کردن شارژر بررسی کنید. (اتصال بین پایانه های مثبت و منفی می تواند باعث آسیب به باتری یا حتی آتش سوزی شود.)
ممکن است برخی از اتومبیل به جای نماد (+) و نماد (-) از حروف POS یا NEG استفاده کرده باشند.
اطمینان حاصل کنید که کابل ها محکم وصل شده اند تا جریان برق از شارژر به باتری منتقل شود.
مرحله سوم : تنظیم کردن شارژر
شارژرهای دیجیتال ممکن است ولتاژ موجود در باتری را نشان دهند و به شما امکان تنظیم ولتاژ نهایی را بدهند. در حالی که در شارژرهای باتری قدیمی، تنها به دکمه خاموش و روشن اکتفا شده است. شارژرهای دیجیتالی پر سرعت به شما این امکان را می دهند که سرعت مورد نظر برای شارژ باتری (که معمولاً با تصویری از یک لاک پشت برای شارژ کند و یک خرگوش برای موارد سریع به تصویر کشیده شده است) را انتخاب کنید.
انتخاب شارژر سریع برای باتری اتومبیلی که به تازگی و در نتیجه روشن ماندن چراغ های خودرو یا استفاده از یک وسیله پر مصرف تخلیه شده، بسیار مناسب است، در حالی که بهترین روش برای شارژ باتری که مدت طولانی است خالی شده، استفاده از روش شارژ کند است.
اگر می توانید ولتاژ را تنظیم کنید که شارژر متوقف شود، آن را روی ولتاژ مشخص شده روی باتری یا اطلاعات دفترچه راهنمای مالک خودرو تنظیم کنید.
وسیله نقلیه را در زمان شارژ شدن باتری خودرو به حال خود رها نکنید.
مرحله چهارم : بررسی باتری ماشین
بعد از اینکه باتری را شارژ کردید، آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که کار می کند. برخی از شارژرهای دیجیتالی یک صفحه نمایشگر دارند که به شما می گوید باتری را به درستی شارژ نگه داشته یا نیاز به تعویض باتری دارید.
این کار اغلب با علامت درصد مانند “100٪” نشان داده می شود، زیرا باتری 100٪ شارژ می شود. همچنین ممکن است بخواهید با استفاده از ولت متر برای اندازه گیری دقیق ولتاژ باتری که یک بار از شارژر جدا شده استفاده کنید. اگر باتری خودرو هنوز روی ماشین باشد، ساده ترین راه برای چک کردن باتری استارت زدن و درست استارت خوردن خودرو است.
اگر ولت متر، ولتاژ مناسب برای باتری را نشان داد یا اگر خودرو به خوبی استارت خورد و شارژر شما نشان میدهدکه باتری کاملا شارژ شده، پس مشکلی نیست.
اگر ولت متر ولتاژ مناسبی را نمایش ندهد یا ماشین شما استارت نخورد و شارژر هم همه این موارد را تایید کند، نشان دهنده آن است که یا یک قطعه دیگر ماشین شما نیاز به تعویض یا تعمیر دارد و یا باتری شما از کار افتاده و نیاز به تعویض باتری دارید.
(شارژ باطری )
روش دوم :باتری به باتری کردن
مرحله اول : آماده سازی و رعایت ایمنی
یک ماشین با باتری سالم پیدا کنید
دو اتومبیل را روبروی یکدیگر پارک کنید به شکلی که طول کابل به دوسر هر دو باتری برسد
ترمز دستی هر دو ماشین را بکشید تا در حین باتری به باتری کردن حرکت نکنند
سوئیچ هر دو ماشین را ببندید.
مرحله دوم : اتصال کابل باتری به باتری
برای اتصال دو باتری به یکدیگر از کابل باتری به باتری استفاده میکنند. این کابل 2 سیم سیاه رنگ و قرمز رنگ دارد که در انتها و ابتدای هر دو سیم گیره هایی برای اتصال به سر باتری وجود دارد.
کابل های باتری را شناسایی کنید. کابل مشکی برای قطب منفی که اصولا نماد (-) یا عبارت NEG بر روی آن درج شده و ضخامت کمتری دارد و کابل قرمز با ضخامت بیشتر که نماد (+) یا عبارت POS بر روی آن درج شده مربوط به قطب مثبت است.
به کابل باتری بدون استفاده از دستکش و به طور مستقیم دست نزنید. چون اصولا جرقه ایجاد می کند و ممکن است خطرناک باشد.
یک سر گیره ی کابل مثبت را به قطب مثبت باتری خراب و یک سر دیگر را به قطب مثبت باتری سالم وصل نمایید.
قبل از وصل کردن کابل منفی به هیچ عنوان اجازه ندهید گیره های منفی در محفظه ی موتور ماشین رها شوند و به بخش های فلزی برخورد کنند.
یک سر گیره ی کابل منفی را به قطب منفی باتری خراب و یک سر دیگر را به قطب منفی باتری سالم وصل نمایید
قبل از اتصال، برای اطمینال از اتصال بهتر، قطب های باتری ماشین را از هرگونه موادی که روی آنها را پوشانده باشد به روشی که توضیح داده شد پاک نمایید.
مطمئن شوید کابل ها را درست وصل کرده اید و قطب مثبت با کابل مثبت به قطب مثبت باتری دیگری و همینطور قطب منفی باتری خراب با کابل منفی به قطب منفی باتری سالم باید متصل شوند در غیر این صورت احتمال زیادی برای آتش سوزی و خسارت وجود دارد.
مرحله سوم : استارت زدن
در این مرحله یک راننده باید پشت ماشین سالم بنشیند و استارت بزند و اجازه دهد سیستم الکتریکی ماشین سالم بتواند باتری ماشین خراب را شارژ کند
بهتر است قبل از باتری به باتری کردن، ماشین سالم مقداری مسافت را پیموده باشد
بعد از گذشت دو یا سه دقیقه سعی کنید با ماشینی که باتری خراب دارد استارت بزنید
اگر باتری ماشین شما به تازگی دچار مشکل شده باشد، طبیعتا باید ماشین شما بعد از 2 یا 3 دقیقه استارت بخورد و به درستی کار کند
اگر با شروع به استارت زدن باتری ماشین کار نکرد اجازه دهید کمی بیشتر شارژ شود اگر مدت طولانی است که باتری ماشین شما خوابیده است برای شروع به کار ممکن است به زمان بیشتری نیاز داشته باشد در غیر این صورت یا اجزای دیگر را باید بررسی کنید و یا باتری خودرو شما نیاز به تعویض دارد.
مرحله چهارم : جدا کردن کابل باتری به باتری
کابلها را از دو ماشین جدا کنید و اجازه دهید ماشین با باتری خراب کار کند.
اگر بعد از جدا کردن کابل باتری به باتری، خودرو خاموش شد ممکن است برق کافی برای استارت مجدد وجود نداشته باشد. توصیه میکنیم حتما اطمینان حاصل کنید که کابل ها درست وصل شده باشند.
اگر ماشین به خوبی کار کرد، قبل از خاموش کردن، دوباره باتری آن را در مسیر جریان های کوچک قرار دهید و اجازه دهید به خوبی شارژ شود.
عیب یابی باتری خودرو
مرحله اول: استفاده از خدمات پس از فروش باتری (گارانتی باتری – وارانتی باتری )
اگر باتری ماشین را با استفاده از شارژر یا وسیله نقلیه دیگر شارژ کرده اید، اما هنوز ماشین شما روشن نمیشود، از خدمات پس از فروش باتری (گارانتی باتری، وارانتی باتری) استفاده کنید. اگر باتری ماشین شما باتری اتمی یا باتری VRLA است در صورت عدم شارژ مجبور به تعویض آن هستید.
اگر باتری بد باشد، باید جایگزینی برای آن خریداری کنید.
اگر باتری کاملاً شارژ شده است و به خوبی کار می کند اما ماشین روشن نمیشود، کابل های باتری را بررسی کنید تا خراب نباشند و محکم به باتری متصل شده باشند.
مرحله دوم: مرحله تست دینام ماشین و تست برق دزدی
دینام ماشین خود را حتما تست کنید. اگر دینام خودرو شما معیوب باشد باعث عدم شارژ باتری و استارت نخوردن ماشین شما میشود. یک دینام سالم که عملکرد درستی دارد میتواند با تولید نیروی الکتریسیته کافی، ماشین شما را راه بیاندازد. در این مرحله حتما تست برق دزدی ماشین را هم انجام دهید، یک تست ساده وجود دارد که شما طی آن با فشار آوردن بر روی پدال گاز چک کنید که چراغ ها روشن تر میشوند یا خیر.

استفاده از خدمات پس از فروش باتری
اگر شدت گاز دادن را کم کردید و چراغ ها کمرنگ تر شدند، یعنی مشکلی در سیستم الکتریکی ماشین شما وجود دارد.
اگر شما تازه کار هستید و از کار خود اطمینان ندارید، بسیاری از شرکتها میتوانند در محلی که ماشین شما متوقف شده این تست ها را به شکل رایگان برای شما انجام دهند.
مرحله سوم: به صدای استارت گوش کنید
اگر ماشین شما با استارت زدن روشن نشد، احتمالا باتری شما برای استارت خوردن انرژی کافی ندارد که ممکن است به دلیل درست شارژ نشدن باتری باشد.
در این حالت سعی کنید دوباره استارت بزنید یا باتری را برداشته و تست کنید.
چنانچه مشکل حل نشد برای خرید باطری ماشین یکی به صفحه باطری ماشین مراجعه کنید و باتری خود را سفارش دهید. باتری مورد نظر شما در هر ساعت از شبانه روز کمتر از 3 ساعت بدست شما می رسد.